bittemii.blogg.se

Hej! Mitt namn Britt-Mari, är en 28 årig tjej boende i Umeå. Här kommer ni att få följa mig på min livsstilsförändringsresa. Min väg tillbaka från en utmattning, min diabetes, vardag och resan med de vitamintillskott jag äter.

Upp och ner och så upp igen

Just nu känns det som att min hjärna håller på att checka ut. Mitt blodsocker åker upp och ner hela tiden, så min koncentration är minimal för tillfället. Jag har som sagt diabetes typ 1 och har haft det i 17 år i år och jag kan då lugnt säga att jag har haft mina upp och ner gångar då det gäller min diabetes. När jag fick det som sju åring så var det inga problem att acceptera det men då jag närmade mig tonåren så blev det svårare och svårare att acceptera den. Så jag hade en period i tonåren som jag exprimenterade mycket med min diabetes. Det slutade dock i ett sockerkoma när jag gick andra året på gymnasiet. Så efter det så fick jag tänka om rejält när det gällde min kropp och min diabetes. Fick mig en ordentlig näsbränna, så här i efterhand kan jag säga att jag hade änglavakt som klarade mig så bra efter det. Men jag har fortfarande svårt vissa dagar att acceptera och komma överens med min diabetes. Men det går lättare i dag än för 5-6 år sedan, jag kan idag tillåta mig själv att ha en dålig dag och hata diabetesen. Men sedan nästa dag ta nya tag och inte låta mig själv gräva ner mig i det negativa.
Men nu sedan jag var med om olyckan och smärtan växte mer och mer, så steg även mitt blodsocker. Även att jag inte kunde vara lika aktiv som jag hade varit innan gjorde att mitt blodsocker åkte upp i taket. Så under ett års tid åkte mitt blodsocker hiss upp och ner. Ibland så låg kring 15-20 och ibland så sjönkt det istället och landade på 3,5-2,1. Så med detta upp och nergående blodsocker så sjönk och steg mitt humör och ork.
Men nu så har det vänt blodsockret, för innan jul så  hittade läkarna en smärtmedicin  som hjälper mig med smärtan. Så jag har fått tillbaka mycket av min sömn och jag har kunnat bli mer aktiv igen.
Även att jag har börjat gå regelbundet och träna på smärtrehab har gjort  mycket positivt. Så nu ligger blodsockret pressat istället på bara två tre veckor så har jag fått sänka mycket i basaldosen i insulinpump och även fått gå ner i mina måltidsdoser. Men ligger ändå pressat och när jag gör mer krävande aktiviteter så sjunker det och jag får för lågt blodsocker. Det låga blodsockret har speciellt kommit på natten och stört min sömn och även gjort att på morgonen har blodsockret legat för högt. Så då är jag tillbaka i karusellen med ena stunden för lågt och nästa stund för högt.
Så just nu känns det som att min hjärna har sagt upp sig och loggat ut. Denna upp och ner gång gör mig snurrig och även lite orolig att gå och lägga mig på kvällen. Är nämligen inge roligt att vakna på natten och känna sig som enorm gele gubbe som går i en dimma och bara vill ha alla söta saker den kan komma åt. Men jag har för tillfället nästan daglig kontakt med min diabetes sköterska, för att vi ska kunna hitta en balans på blodsockret så att jag göra det jag vill tex gå och lägga mig utan att vara orolig eller kunna ta en lång promenad om jag vill. Men just nu vill jag helst bara lägga mig och sova i några dagar så hjärnan får semester ett tag. Men det kan bara bli bättre härifrån och framåt.
Nä nu ska jag gå och äta middag. Har riktig lyx idag, har blivit bjuden på kycklinggryta av Erica. Mums mums säger jag bara 

Helg

Hejsan
Ja nu början en trevlig helg att lida mot sitt slut.
Fredagen började med att jag begav mig in mot stan och mot Crazy nails. Där skulle jag fixa naglarna och det var himla tur att jag äntligen hade tid. För mina naglar var allt utom snygga, julen hade varit jobbig för mina naglar. Hela fem naglar hade rykt under julen och nyår. Så naglarna blev fixade och de fick en härlg lila färg. Tur att Mona min nagelterapeut finns och gör mina naglar så fina.
Efter nagelfixet så åkte jag in på stan för att möta upp Erica och Emma. Vi strosade lite på stan och kikade lite i affärer och sedan så åkte vi hem till mig, jag skulle bjuda på mat och så skulle det dansas lite zumba.
Så det blev kycklinggryta till middag och sedan blev det zumba. Vi dansade och skrattade mycket kan jag lugnt säga. Men otroligt kul var det och efter zumba så blev det efterätt i form av choklad och jordgubbsmousse.
Där på kvällen så anlände även mamma som skulle tillbringa helgen här i umeå. Efter en trevlig kväll med surr,zumba och en massa skratt så begav sig Emma och Erica hemåt. Tack tjejer för en otroligt trevlig kväll, det måste vi snart göra om igen.
 På lördagen så gjorde jag och mamma stan. Jag skulle köpa en fotpall och tyg så att jag kan sy ett nytt draperi framför min ytterdörr. Hittade ett jättefint tyg i svart med ett tryck av blommor i silver. Så nu ska jag bara ta mig  kragen och sy det också någon dag här framöver. Sedan så hittade jag även en fin och billig kaffebrygg. Behövde en nu när jag äntligen lärt mig att dricka kaffe. Så när vi kom hem efter att ha sprungit på stan nästan hela dagen så värkte fötterna och vi var ganska trötta. Men efter en stund så fixade jag till en tacos middag och vad gott det var, var nämligen en evighet sedan jag åt det. Sedan så blev det filmkväll och semelfika. Kunde inte vänta tills det var dax för semlor utan var tvungen att fuska redan nu.
Nu idag söndag så har jag pysslat lite här hemma med att plocka bort lite saker som skulle bort efter jul och fixat upp nya gardiner. Sedan så har det blivt att bara umgås med mamma innan hon skulle åka hem. Så nu har jag diskat efter middag med mamma och hon har åkt hem. Så nu ska jag mysa ner mig i soffan och slö titta på tv och njuta av det sista av helgen. Men det har varit en trevig helg med skratt och en massa surr, så nu är jag laddad inför en ny vecka. Det är nu bara en vecka innan jag ska börja på smärtrehabs behandlingsprogram och det känns jätte bra och spännande att det snart drar igång. 
Men nu ska jag så ska jag ägna mig åt att glo lite på tv och de rika hemmafruar från New York.   

Första gången

Hejsan
Nu ska här börjas att skriva blogg. Här kommer att stå allt mellen himmel och jord, men nu i början kommer mycket att handla om min behandling på smärtrehab. Så nu är ialla fall det första inlägget gjort och fler kommer det att bli

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.